Olga Larsen

En fandens billedmager

billedtæppe 10

Færøfanden ved faarestaldens dør
ca. 65x55 cm.

Samlingen af Olga Larsens billeder
af museumsleder Mia Lejsted

Det var med stor glæde, at Museet, Psykiatrisk Hospital en junidag i 2006 modtog samlingen af Olga Larsens billedtæpper og livshistorie af Olgas nevø, Per Abildsø.

Olga Larsen blev født i 1897, og hun døde i 1972, 75 år gammel.

Olgas værker er noget ganske særligt, og Olga selv var en bemærkelsesværdig person. Hun levede det meste af sit voksenliv i en lille lejlighed i København, alene og tilbagetrukket. Tiden brugte hun på at tage sig af de vilde katte og til håndarbejde, hvor hun skabte sit eget univers – en blanding af drømme om det lille landbrug, hun så brændende ønskede sig og motiver befolket af ”fandener”, huse, dyr og træer – udsprunget af fantasi, kristendom og mytologi.

De fantastiske motiver er udtrykt i et farvestærkt billedsprog – skabt i tæpper syet så fast, som var de vævet, i en enkel og klar komposition, hvori Olga ofte fortæller i tekst, hvad der er på færde i motivet eller i hendes fantasi.

Olgas billedtæpper placerer sig flot i krydsfeltet, hvor håndværk og håndarbejde i et frisat udtryk bliver til unikke værker – et felt der er rigt repræsenteret på Museet.